Tradities in Alanya

Elk land kent zo zijn tradities. Ook in de Turkse stad Alanya hebben of hadden ze deze. We schrijven een stukje over de tradities van vroeger en nu. Tradities hoeven niet perse een doel te hebben, maar zijn vaak symbolisch bedoelt.

Een traditioneel turks souvenir
In Turkije zijn vele souvenirs verkrijgbaar. Maar de populairste van allemaal is toch wel het boze oog (Nazar). Het oog zou de negatieve energie verweren van de jaloerse ogen die op je gericht zijn. De boze ogen worden bijvoorbeeld ook vastgemaakt aan babykleding, en opgehangen boven deuren van gebouwen tegen bescherming van het ongeluk.

De weg naar het trouwen toe
Wanneer een gezin graag wil dat hun zoon met een vrouw gaat trouwen, gaat dat iets anders dan in Nederland. Het gezin gaat naar de vrouw in kwestie toe, en inspecteren daar de vrouw zelf en de familie op geschiktheid. Hierbij is het traditioneel dat de aanstaande bruid een bakje Turkse koffie zet voor de toekomstige schoonfamilie. Op deze manier kan de schoonfamilie van dichtbij kennis maken.

Turkse Thee
Turkse thee is geen gewone thee. Het is niet de donkerrode kleur of sterke smaak die het speciaal maakt, maar de gedachte die erbij hoort. Overal in Turkije staat een kopje traditionele Turkse thee bekend als teken van welkom. Waar je ook komt…

Toeteren
Turkse automobilisten gebruiken de toeter aanzienlijk vaker dan wij in Nederland gewend zijn. Dit heeft niet alleen te maken dat de turkse bestuurders vaak wat ongeduldiger zijn, maar ook met de tradities die hier bij horen. Toeteren is namelijk een traditie die ook hoort bij een bruiloft of een militaire uitzending.

Het offer na de Ramadan
Wanneer de Ramadan is afgelopen, is het voor de Turkse bevolking traditie om een dier te offeren. Het vlees van dit dier wordt vervolgens geschonken aan de armen binnen het land. Een offer wordt naast het einde van de Ramadan ook wel eens gebracht bij het krijgen van een goede baan, of als je graag wilt dat je dochter gaat trouwen.

 

Geef Commentaar